fbpx

A Rocksuli böngészés közben is védi adataidat. Olvasd el adatvédelmi tájékoztatónkat! Oldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk a jobb műkődésért!

Rocksuli, ahol az értékek találkoznak! Debrecen - Budapest - Cegléd - Marosvásárhely - Szentegyháza

Rocksuli oktatás

A Rocksuliban az oktatás féléves rendszerű, így hasonló a hagyományos iskolákhoz. A foglalkozások egyénileg (45 perces órákban) vagy kis csoportokban (60 perces órákban), heti egy alkalommal vannak. A kiscsoportos foglalkozások az évtizedek tapasztalatai alapján maximum 2 főt jelent. Ez szinte kizárólag a gitár tanszakon történik, minden más tanszakunkon az egyéni oktatás a legcélravezetőbb.

Emellett nagyon fontosnak tartjuk, hogy az órán megszerzett ismereteket zenekari gyakorlat formájában is kipróbálhassa mindenki, aki elsajátította a szükséges alapokat. Így minden félév végén alkalmi zenekarok alakulnak a Rocksuli diákjaiból és egy hónapos próbaidőszak után vizsgakoncerteket tartunk diákjaink számára. A vizsgakoncert nyilvános és a képzés „érdemjegyét” a közönség tapsa írja be képzeletbeli ellenőrző könyvünkbe.

A rockzene, popzene, könnyűzene alapfokú oktatása az alábbi tanszakokon történik: ének, gitár, basszusgitár, billentyű, dob és ütős hangszerek. Kis létszámú diák tanul szájharmonikán és stúdiótechnika tanszakon.

Nevében ugyan Rocksuli, de a zenei irányzatok nagyon széles körét tanítjuk. Lehetőség van klasszikus vagy népzenét is tanulni, valamint a könnyűzene minden ágát oktatjuk, egyik fő zenei erényünk az újdonságokhoz való gyors igazodás. Így egy-egy ilyen vizsgakoncerten előfordulhat, hogy népzenei darab után metalcore stílusú dal következik. Ez is sokszínűségünket erősíti.

A központi szabályozás teljes hiánya lehetővé teszi az alulról jövő, tanulói igények kielégítését. Létezik Rocksuli tanmenet, de habár a képzési időbeosztás a közneveléshez igazodik a tanmenet nem tanévekben, hanem szintekben gondolkozik. Ezáltal jobban illeszthető a tanulói különbözőségekre, hiszen van, aki egy szintet egy év alatt teljesít. Van olyan, aki egy félév alatt és van, aki két hónap alatt. Ezáltal megőrizhető a tanulói értékek figyelembe vételével történő oktatási forma.

Azt, hogy hány szintre legyen bontva az oktatás, az adott szakon tanító tanárok döntötték el. Általánosságban elmondható, hogy 10 és 15 szint közötti rétegre bontva végezzük a tanítást az adott szakon. A 0., belépő szintnek a teljesen kezdő, hangszerrel még nem találkozó diákok szintjét neveztük ki, a legmagasabb szint pedig minden esetben a felsőoktatás, szakképzés felvételi szintjének felel meg.

A szintek lehetővé teszik és segítik a már előképzettséggel érkező tanulók megfelelő tudásszintről való továbbképzését.

Lényeges szempont, hogy a Rocksuliba történő jelentkezésnek nincs feltétele, vagyis nincs korhatár, bárki beiratkozhat, kezdő, haladó és fogyatékkal élők is tanulhatnak nálunk zenélni.

Habár nem vagyunk speciális, kisegítő iskola-suli, de Debrecenben és Budapesten az órákat látogatják fogyatékkal élő emberek, akik rendkívül nehéz helyzetben vannak a zenetanulás, zenefoglalkozás terén, illetve nehezen kerülnek hangszer közelbe. Fontosnak tartjuk, hogy mindenki megkapja a számára legtökéletesebb, legfontosabb információkat az általa választott hangszerről és annak technikai, fizikai, mentális oldaláról. Ezért a Rocksuli valóban személyre szabott oktatást nyújt a beiratkozó diákoknak.

Az iskolán belül szervezünk olyan alkalmi zenekarokat, amelyek megtanulnak előadni valamilyen számot, amit a hangszeres órán ők vagy a tanár választottak. Ezeket a produkciókat a félévi, illetve az év végi koncerteken bemutatják, nagy felszereléssel, nagy színpadon, ahol mindenki felléphet, és amire minden ismerős meghívható. Gyakran előfordul, hogy tanár és diák együtt szerepel, illetve olyan neves meghívott zenészekkel is játszhatnak együtt, akik a magyar rockzene élvonalába tartoznak. Eddigi ”zenésztársaink” voltak, a teljesség igénye nélkül: Cserháti István „Pityi”, Tátrai Tibor, Lukács László, Fejes Tamás, Kowalsky, Hobo, Jamie Winchester, D. Nagy Lajos, Cipő, Takáts Tamás, Kalapács József, Laár András és Beck Zoli, Roy és Ádám, Trócsányi Gergő, Pityesz, Fehérvári Attila, Road, Blind Myself, Kovács "Fish" Krisztián, Áron András Apey, Pulius Tibi, Nova Prospect, the Grenma, Uzipov, Nomad, Temesi Berci, Insane, Csongor Bálint, Cadaveres, AWS, Depresszió, Diktátor.

A Rocksuli népszerűségét mutatja, hogy évről évre több száz diák zenél az iskoláinkban és tölti hasznosan a szabadidejét.


 Ismerd meg a Rocksuli színhelyeit:

Ismerd meg az oktatási módszereinket és tanárainkat:

További információk

  • CustomTitle: Rocksuli könnyűzene oktatás - Debrecen, Budapest, Cegléd, Marosvásárhely